19:00

Gävle GIK

Referat: Hofors HC - Gävle GIK 3 poäng in på kontot

Denna fredagkväll var det dags för ännu ett hett och prestigefyllt Gästrikederby. Gävle GIK var på besök och med tanke på var vi ligger i tabellen och även var Gävle GIK befinner sig kan jag med säkerhet säga att det var en s.k. sexpoängsmatch. GGIK åtta poäng före i tabellen (med en match mer spelad). Vid vinst skulle det minska till fem. Att hamna 11 poäng bakom hade inte varit så bra för Steelers.

Innan vi går in på matchen så vill jag hylla våra motståndare och personligen vill jag ge en stor eloge till klubben Gävle GIK som ställt krav på alla sina seniorspelare att bära heltäckande galler eller visir. Starkt ställningstagande och ni är verkligen föregångare i Gävle GIK! Ni vågar gå före i en fråga som är ganska het och debatterad! Det är något förbundet borde beslutat om för länge sedan efter den senaste tidens skräckskador och även dödsfall på rinken (senast i Sheffield). Dessutom borde samma regler gälla för kvinnor som män. Nu hoppas jag personligen på att förbundet vaknar ur sin sömn och att fler klubbar följer efter. Förbundet tog ju nyligen beslutet att tillåta tjejer att tacklas vilket var ett helt riktigt och rimligt beslut. Det är samma sport som vi håller på med!

Det är särskilt roligt att vi fått till ett samarbete med Robertsholms IK och med till deras match i Ockelbo följde Kevin Saletti och Joel Norgren från vårt J-20 lag. Ett samarbete som alla vinner på och en eloge går till Robin Larsson och RIK. Riktigt kul att få till det. Vi mönstrar återigen tre kedjor med Roberts Vorona som extraspelare. Linus Hedström är återigen back och fyller ett tomrum som lämnats när Endijs Esenvalds lämnat för Härnösand och Nils Elfsberg blivit skadad. Vi återkommer i ett annat inlägg kring truppförändringar. Ok efter denna utläggning så kan vi konstatera att vi äntligen kan räkna in tre poäng på kontot och särskilt roligt att kunna konstatera att det var helt rättvist dessutom! Det här var ingen turseger utan Steelers var klart bättre just ikväll. Vi vinner skotten och vi dominerar matchen från period två och framåt.

Första perioden börjar med ganska slarvigt spel och matchen är helt jämn. Vi gör återigen några hårresande felpass i egen zon - precis som mot Alfta och igen är det Sohlborg som räddar oss och ser till att det inte blir något mål bakåt. Jag vill hylla Victor som i de senaste två matcherna verkligen steppat upp och förtjänat sitt smeknamn "Väggen". Båda lagen skapar en del chanser men några mål blir det inte i första perioden. Steelers vinner skotten i perioden med 15-13 vilket speglar en spelmässigt jämn period.

I andra perioden börjar vi ta över mer och mer. Steelers håller ett högre tempo och spelet är stundtals mycket underhållande och bra från vår sida. Srdjan Subotic är en riktig trollgubbe och en playmaker vi kan vara glada att ha i vårt lag. Rico Marder Velja gör sin absolut bästa match i Hoforsdressen och får rättvist priset till bästa hemmaspelare. Patrik Janech är som vanligt en duracellkanin och ikväll bllir det utdelning också. Mitt i denna press så trappar vi markering och GGIK trär fram pucken till Viktor Barrögård som blir helt fri från anfallsblå. Sohlborg räddar första skottet med Viktor tar sin egen retur och slår in pucken mellan benen på Sohlborg. En chock för oss i publiken och inte helt rättvist efter spelet men ett lag som skapar massor med chanser men saknar skärpa blir ofta straffade bakåt och det blir Hofors denna kväll. Som tur är jobbar Steelers vidare oförtrutet på och fortsätter att skapa chanser och får till bl.a. en träff i ribban. I slutet av andra perioden får kedjan med Fabian Lööf, Vincent Westman och Zebastian Sjödin fast GGIK i egen zon i ett långt anfall. Fabian Lööf hittar Zebastian Sjödin i slottet framför mål och Zebastian är ju en riktigt skarp målskytt och gör inget misstag utan hittar nätet via målvakten i GGIK Gustav Karnatz. Den här kedjan hittar varandra utmärkt och gör en riktigt bra match som vanligt. Målet ger mer energi till Hofors och det dröjer bara 30 sekunder innan Isak Hansson-Johansson hittar målet på pass från Noel Lengstam och Linus Hedström. Där och då kändes det som att lite rättvisa skipades. Inför tredje perioden så leder vi 2-1. Skotten vinner Hofors med 20-8 vilket väl speglar matchbilden.

I början av tredje perionden drar GGIKs Anton Björkman på sig en utvisning. Det blir inga mål i powerplay denna kväll men i slutet av utvisningen får kedjan Janech, Romanov och Subotic rejält snurr i anfallszon och det slutar med att Patrik Janech prickskjuter in 3-1. Kul att se Patrick göra sitt första mål för Hofors. Efter målet så satsar GGIK framåt och skapar ett par riktigt farliga tillfällen där Sohlborg gör en kanonräddning på snabb förflyttning ut till höger. Överlag så har vi bra kontroll på matchen men Filip Jarl drar på sig en utvisning med tre och en halv minut kvar. Det blir onödigt spännande men är det något vi gjort bra denna säsong så är det spelet i boxplay. Det har fungerat riktigt bra under lång tid. Steelers reder ut stormen och det kunde ha blivit ett fjärde mål i öppen kasse också men långskottet går precis utanför den vänstra stolpen på GGIK målet. Skotten vinner GGIK i tredje med forceringen på slutet: 10-11. Totalt 45-32 i Hofors favör.

Sammanfattningsvis så får alla tre kedjor väl godkänt denna kväll med en bra arbetsinsats och stundvis mycket underhållande spel. Det är väl egentligen bara powerplay spelet vi inte får till - det går för sakta och vi får inte tillräcklig förflyttning på box och målvakt. Nåt att fortsätta träna på. Helt rättvist plockar vi hem alla tre poängen och nu väntar ännu en sexpoängsmatch borta mot Söderhamn/Ljusne. Vi har revansch att fordra på dem och det kommer krävas tre poäng hem därifrån för att hänga på övriga lag.

Målskyttar ikväll för Hofors: Zebstian Sjödin, Isak Hansson-Johansson, Patrik Janech.